Wandelaars en fietsers vinden massaal de weg naar het Hannecartbos. En ze zijn niet alleen: wist je dat er ook blauwe reigers, witte ooievaars en zelfs een boomvalk wonen in dit prachtig stukje natuur?

Historiek

Het Hannecartbos (48 hectare) werd in de jaren twintig van vorige eeuw aangelegd. Daarvoor bestond het gebied uit graslanden en duinakkers. In eerste instantie wilde de toenmalige eigenaar, de familie Hannecart, een jachtdomein creëren. Het doel was niet om de biodiversiteit te bevorderen, maar om zo vlug mogelijk resultaat te zien. Daarom werd gekozen voor snelgroeiende boomsoorten. Niet het volledig gebied is bebost. Aan de noordoostelijke rand ligt grasland en dat is ook zo aan de zuidkant – daar vind je nog vroegmiddeleeuwse kopjesduinen. Die bestaan uit stuifzand, afkomstig van een primaire bron: het dekzand.

Blue Deal

Na aankoop door de overheid werd het Hannecartbos beschermd als natuurgebied. 20 jaar geleden volgde er een drastisch herstelprogramma: afstervende bomen werden, op een oppervlakte van 6 hectare, gekapt om de oorspronkelijke graslanden te herstellen. De begrazing gebeurt door Shetlandpony's, in afgebakende gebieden. De beek werd gesaneerd, de loop door stuwen gereguleerd. Gerichte aanplantingen zorgen ervoor dat het bos een grotere variëteit zal vertonen en dus een nog grotere natuurwaarde.

"Zwarte els, grauwe els, populier en gewone esdoorn zijn de hoofdsoorten in het Hannecartbos." (boswachter Guy Vileyn)

Grondwater

De ‘Waterloop-zonder-naam’ doorkruist het gebied en is de grootste duinbeek van Vlaanderen. Maak kennis met dit speciale stukje natuur. De 'Waterloop-zonder-naam' ontvangt zoet kalkrijk grondwater uit de omringende duinen (Ter Yde en Oostvoorduinen) en voert het water af vanuit het Hannecartbos en via de Lenspolder naar de IJzergeul om uit te monden bij het Kattesas. De grondwaterstand in het bosgebied bleef vrijwel ongestoord.

Fauna en flora

In de bomen broeden heel wat opmerkelijke vogels. Zo zit er een grote populatie aalscholvers die graag vist op zee. Verder overnachten er waadvogels zoals een kolonie blauwe reigers (ca. 30 koppels) en, ja hoor, sinds enkele jaren broedt de witte ooievaar in het Hannecartbos. En daar komen kindjes van… Ook jaagt er regelmatig een boomvalk op prooien boven de hooilanden. Van de planten die na de inrichtingswerken terugkeerden, zijn de parnassia en gulden sleutelbloem de voornaamste soorten.