Voor mensen met een beperking vormen zelfs de kleinste drempels grote obstakels. Die maken het moeilijk om volwaardig deel te nemen aan het dagelijks leven. Vzw Ha(a)rhem wil daar iets aan doen: mensen met een beperking uit hun vaste structuur halen en hen ontspanning bieden. Tij-dingen sprak met voorzitter Stefaan De Munter. 

Tij-dingen: Wat doet jullie vzw precies?

Stefaan De Munter: "We organiseren wandelingen en ontmoetingsmomenten. Ons doel? Mensen met een beperking uit hun vast kader halen zodat ze meer tot leven komen en zichzelf zijn. Daarnaast plannen we o.a. ook nog recepties. In de nabije toekomst willen we ook inzetten op vorming. Onze vzw is ontstaan in Wetteren, maar Koksijde is nu onze uitvalsbasis."

T-d: Waar hopen jullie te staan binnen pakweg vijf jaar?

Stefaan: "We zouden graag nog meer leden hebben, we zijn nu met een twintigtal. Ik zou onze vzw ook willen verankeren in meerdere provincies. En vooral, want dat is het allerbelangrijkste, echt kunnen bijdragen tot inclusie. Dat blijft nog te veel dode letter. Geen woorden, maar daden, dat hebben we nodig."

Voor iemand in een rolstoel vormt de kleinste drempel een onoverkomelijke hinderpaal.

Stefaan De Munter

© Caroline Mouton-Stevens

T-d: Jullie werken ook aan een vormingsprogramma? Vertel.

Stefaan: "Dat klopt. We willen aan kinderen uit het vijfde en zesde leerjaar tonen wat hersenletsels en beroertes doen met je lichaam. Zo weten ze hoe ze moeten handelen als iemand een beroerte krijgt: de symptomen herkennen en de hulpdiensten verwittigen. Tijd is cruciaal in zulke gevallen. Later willen we ook nog vormingen geven in het middelbaar en hoger onderwijs."

T-d: Jullie organiseren ook wandelingen. Volgen jullie ook bestaande routes?

Stefaan: "Ja en waar nodig passen we die aan. Een paar weken geleden organiseerden we een stadswandeling in Veurne, samen met de dienst Toerisme. Voor de niet-toegankelijke stukken stippelen we een omleiding uit. Op 19 april testten we de zitbankenroute hier in Koksijde uit. Daar komt ook nog de fotozoektocht in Oostduinkerke (van de dienst Toerisme, red.) bij en we zijn van plan om tegen eind mei nog een wandeling in Koksijde uit te stippelen. Waar letten we op? Is de wandeling toegankelijk, zijn er hindernissen en zijn die overbrugbaar, moeten we een omleiding voorzien en zijn er voldoende rustplekken onderweg?"

T-d: Er is meer aandacht voor mensen met een beperking. Zijn er plekken die totaal niet toegankelijk zijn?

Stefaan: "Helaas wel. Voor iemand in een rolstoel vormt de kleinste drempel een onoverkomelijke hinderpaal. Vooral toegankelijke toiletten zijn een probleem. In veel horecazaken liggen die in de kelder of op de eerste verdieping. Je raakt dan wel gemakkelijk binnen via de voordeur, maar dan beginnen de problemen pas. We hebben meer openbare toiletten nodig die toegankelijk zijn. De gemeente Koksijde heeft het Astridplein aangepast en dat is een voorbeeld van hoe het wel moet. Chapeau daarvoor. Volgend jaar worden ook de Albert I-laan en Leopold II-Laan aangepast. Goed nieuws want nu liggen de voet- en fietspaden in de Leopold II-laan schots en scheef. Als rolstoelgebruiker mag je ook het fietspad gebruiken, maar als dat er ook niet goed bij ligt …"

T-d: Je woont nog niet zo lang in Koksijde. Is er een speciale reden waarom je naar onze gemeente verhuisde?

Stefaan: "Ik heb geïnvesteerd in een serviceflat in Cust'o in Oostduinkerke. Je vindt daar vlakbij winkels en horecazaken. Ook de dijk en het strand liggen niet ver."

T-d: Heb je al een favoriete plek in Koksijde?

Stefaan: "De Zeedijk ter hoogte van het Astridplein. De dijk is daar verlaagd en je raakt er gemakkelijk op met een rolstoel.

Wil je meer weten over deze vzw Ha(a)rhem?

Meer info? Mail naar info@haarhem.be