Meer dan je denkt.

Duik op maandag 15 mei 2023 mee in de wereld van de zeezoogdieren.

  • Welke walvissen leven aan onze kust?
  • Hoeveel soorten zeehonden vind je in Koksijde?
  • Hoeveel spoelen er elk jaar aan? Hoe komt dat? En waaraan sterven ze?

Ontdek welke bedreigingen er zijn op andere plaatsen in de wereld. Je leert ook het onderzoek kennen van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen.

Afspraak om 19.30 uur in het Duinenhuis. Prijs? 6 euro.

>> Schrijf je in: www.duinenhuiskoksijde.be

Bruinvissen kan je zien wanneer je wat hoger op een duin zit.

Bruinvissen in de Noordzee

Deze zoogdieren houden ervan om in koudere kustzeeën te zwemmen en zijn dan ook te vinden in bijna alle zeeën en kustgebieden op het noordelijk halfrond.

Bruinvissen zijn relatief kleine walvisachtigen. Ze worden tussen de 1,40 en 1,90 meter lang. Dat lijkt groot, maar in vergelijking met de blauwe vinvis (de grootste walvis) valt dit wel mee.

Bruinvissen zijn stevig gebouwd en hebben een stompe snuit. Op hun rug hebben ze een vin van ongeveer 15 centimeter, die zie je goed wanneer ze naar de oppervlakte komen om adem te halen.

In tegenstelling tot hun naam hebben bruinvissen een grijsachtige tot zwarte kleur met een witte buik.

Hun favoriete prooidieren?

Vissen zoals haring en kabeljauw. Jonge dieren eten meer kleinere bodemvissen zoals grondels. Om goed warm te blijven in het koude water moeten bruinvissen veel eten; bijna 10 procent van hun lichaamsgewicht per dag. Ze zijn dan zo’n 16 uur per dag bezig met jagen en het zoeken naar eten.

Bruinvissen gaan zigzaggend door het water om hun prooi te vangen. Ze jagen regelmatig alleen, maar tijdens de jacht zijn moeder en jong wel vaak samen. Het kalfje volgt zijn moeder op de voet zodat het makkelijk melk kan drinken.