Zwoele zomerdagen zijn heerlijk, maar warm weer kan ook gevaarlijk zijn. Het is nooit precies te voorspellen wanneer de (heel) warme lucht ook naar onze streken komt.
Wat wel zeker is: een verwittigd man/vrouw is er minstens 2 waard. Zeker bij hittegolven is het belangrijk om te weten hoe je lichaam zichzelf afkoelt. En hoe je daarbij slim kan helpen.
Ons lichaam is eigenlijk een wonder op het vlak van temperatuurregeling. Via speciale bloedvaten in je handen, voeten en gezicht voert je bloed snel warmte af. Door deze ‘koelzones’ slim te benutten, geef je je lichaam een duwtje in de rug.
In je handpalmen, voetzolen en gezicht zitten arterioveneuze anastomosen (AVA’s). De meeste aders en slagaders zijn met elkaar verbonden via een netwerk van zeer dunne haarvaten die voedingsstoffen en zuurstof naar de cellen brengen. AVA's zijn anders. Dat zijn korte verbindingen tussen slagaders en aders die bloed snel kunnen omleiden.
Wanneer je deze zones koelt, stroomt afgekoeld bloed sneller door je lichaam. Daardoor daalt je kerntemperatuur. Het is een natuurlijke noodklep die evolutionair ontwikkeld is om oververhitting te voorkomen.
Baby’s, kinderen en ouderen zijn extra gevoelig voor warmte. Voor hen is het belangrijker dan ooit om koel te blijven, licht te eten, regelmatig te drinken en actief te letten op signalen van oververhitting.
Een gezonde zomer begint met jezelf en elkaar beschermen. Kijk naar elkaar om, neem rust wanneer nodig en gebruik de koeltechnieken van je prachtige lijf.