Nepnieuws is misleidende en onjuiste informatie. Nepnieuws neemt veel vormen aan: een nieuwsbericht op internet, een video op sociale media of een plaatje in een appgroep. Heel de maand februari leer je er alles over in de bib. Tijdens een expo, een lezing en een workshop.

Hoe controleer ik of een bericht nepnieuws is?

De belangrijkste regel: gebruik je gezond verstand. Als een bericht ongeloofwaardig lijkt, dan is dat soms ook zo. Blijf kritisch nadenken bij de verzameling van informatie en gebruik meerdere bronnen.

Lees het hele bericht en niet alleen de titel

Een titel van een artikel is niet altijd een samenvatting van het bericht. Soms is een titel bedoeld om aandacht te trekken.

Waar komt het artikel vandaan?

Heb je het bericht van een betrouwbare nieuwstitel? Vind je het bericht bij meerdere betrouwbare afzenders? Bekende landelijke of regionale nieuwsmedia controleren hun nieuws. Staat het bericht of de nieuwstitel op een verzamelsite van nepberichten zoals www.hoaxwijzer.be?

Welke bronnen zijn gebruikt?

In een goed nieuwsbericht worden de bronnen genoemd. Bijvoorbeeld een ander nieuwsmedium, organisatie, interview of rapport. Controleer deze bronnen.

Kijk wie het artikel geschreven heeft

Heeft de auteur meer berichten geschreven? Zoek of de schrijver een cv online heeft of meer ongeloofwaardige artikelen geschreven heeft.

Controleer de datum

Soms komt nieuws opnieuw in omloop, maar is de originele info niet meer correct.

Praat erover met anderen

Deze checklist helpt, maar geeft geen 100 procent garantie. Als je twijfelt kun je altijd iemand vragen om naar het bericht te kijken.

Fake News

Expo Fake News

Ontdek hoe cijfers, beelden en taal worden gebruikt om jou op het verkeerde been te zetten. 

De expo loopt van woensdag 2 tot zaterdag 26 februari en kan je bekijken tijdens de openingsuren van de bib.

Lezing: Wat is nepnieuws?

Bekijk je het nieuws kritisch genoeg? Hoe herken je nepnieuws? En waarom is het gevaarlijk? Op al deze vragen krijg je op donderdag 10 februari om 20 uur een antwoord in de bib.  

Spreker Annelore Deprez is hoofddocent journalistiek aan de UGent en aan Arteveldehogeschool Gent. Ze is lid van het Center for Journalism Studies (CJS) en doet onderzoek naar mediarepresentatie, nieuwswijsheid bij jongeren, digitale stress en sociale media als branding- en nieuwskanaal.

Inschrijven kost 3 euro en doe je via koksijde.bibliotheek.be of in de bib.

Workshop Fake News

Wat is nog waar in de online wereld? En hoe zoek je een weg in het overaanbod dat via alle mogelijke kanalen op je af komt? In deze workshop voor professionals, leraren en vrijwilligers ga je op zoek naar de waarheid. Met vragen als wat is fake news, waarover gaat deep fake, wat is een filterbubbel en welke vormen van desinformatie bestaan er? Je krijgt tools, tips en bronnen om echt nieuws te herkennen en te onderscheiden van nepnieuws.

Afspraak op donderdag 17 februari van 19 – 21.30 uur in de Willem Elsschotzaal op de eerste verdieping van de bibliotheek. Inschrijven is gratis en doe je via de bibliotheekwebsite of in de bib.