Het is in Vlaanderen wettelijk verplicht om je kat (geboren na 1 april 2018) te laten steriliseren. Je vermijdt zo veel problemen. De kans op verwondingen of ongevallen daalt en je beperkt ook de risico's op ziektes als kattenleukemie of kattenaids.

Een gecastreerde kater of een gesteriliseerde kattin leeft twee keer zo lang bij zijn of haar baasje.

Wat zegt de wet?

Katten geboren na 1 april 2018 moet je vóór de leeftijd van vijf maanden laten steriliseren. Katten geboren tussen 1 september 2014 en 1 april 2018 moesten voor 1 januari 2020 gesteriliseerd zijn.

Is het nuttig om je kat te steriliseren of te castreren?

Voordelen als eigenaar

Het geeft katten rust en maakt hen aangenamere huisdieren. Katten zijn vruchtbaar vanaf 5 tot 6 maanden. Dat is ook de leeftijd waarop ze zich vervelend gedragen: sterk ruikende urine sproeien, rondzwerven en vechten met andere katers. Ze worden roekeloos en hebben daardoor meer kans om aangereden te worden.

Ook kattinnen sproeien urine, vooral als ze krols zijn. Tijdens die krolsheid (elke twee à drie weken) zijn ze erg rusteloos en janken ze dag en nacht de buurt bij elkaar. Castratie of sterilisatie voorkomt of lost deze problemen op. Je kat wordt huiselijker en je hoeft niet meer ongerust te zijn omdat hij of zij dagenlang wegblijft. De kans op vechtwonden, abcessen en seksueel overdraagbare ziektes verkleint. Bovendien word je niet opgezadeld met onverwachte nakomelingen.

Voordelen voor de kat

Hoe vaker een kattin krols wordt, hoe groter de kans op baarmoederontstekingen en melkklierkanker. Laat je een kattin castreren voor de eerste krolsheid? Dan daalt de kans op die ziektes tot bijna nul. Gecastreerde katers zwerven minder rond en vechten ook minder, zodat ze minder kans lopen op ongelukken, wonden en abcessen. Castratie of sterilisatie voorkomt ook dat je kat een seksueel overdraagbare ziekte oploopt door te paren.

Katten hebben bijvoorbeeld hun eigen vorm van aids (kattenaids of FIV). Dat is niet besmettelijk voor mensen, maar door seksueel contact en gevechten kunnen katten elkaar besmetten. Ook leukose (FELV) is zo’n ziekte met een dodelijke afloop.

Gecastreerde of gesteriliseerde katten leven langer. Geef je kat dus de kans op een lang en gezond leven en laat hem of haar tijdig onvruchtbaar maken.

Maatschappelijke voordelen

Katten zijn heel vruchtbare dieren en planten zich snel voort. Zo ontstaat een kattenoverschot: er zijn meer katten dan mensen die een kat willen. Veel katten belanden op straat en zo ontstaan zwerfkattenkolonies.

Wat houden castratie, sterilisatie en vroegcastratie juist in?

  • Bij een castratie of sterilisatie wordt de kat onvruchtbaar gemaakt.
  • In de volksmond spreekt men van castratie als het om katers gaat en van sterilisatie bij kattinnen, ook al worden bij de kattin de eierstokken verwijderd.
  • Vroegcastratie of vroegsterilisatie is het castreren of steriliseren van kittens – zowel katers als kattinnen - vóór de leeftijd van 16 weken (4 maanden).