Op paasmaandag 19 april 1954 werd de Zuid-Abdijmolen feestelijk ingehuldigd. Sindsdien groeide de molen uit tot één van onze visitekaartjes.

Op 20 april 2024 heeft hij er 70 jaar dienst op zitten en om dat te vieren, komt het Molenforum naar Koksijde.

251 jaar geschiedenis

De molen, oorspronkelijk opgericht in 1773 in Houtem, is een bijzondere driezoldermolen. Zijn locatie op een molenwal van de middeleeuwse Duinenabdij voegt extra historiek toe.

Het boek duikt in deze rijke voorgeschiedenis en zet een paar historische fouten recht. Daarna komt de periode in Koksijde aan bod. Herstel en restauratie volgden elkaar snel op tot de molen in handen van Patrick Geryl de wind in de zeilen kreeg.

Dankzij dagelijks onderhoud en regelmatig gebruik staat de Zuid-Abdijmolen nu bekend als één van de best onderhouden molens in Vlaanderen.

Levend document

Jozef Ameeuw gaf de aanzet tot het boek. Hij ontvangt al jaren bezoekers van de molen en verwent hen met zijn deskundige uitleg en levendige verhalen. Het Abdijmuseum zette ook zijn schouders onder het project.

Het resultaat?

Een prachtige uitgave van bijna 100 pagina's. Het boek bevat niet alleen grondig archiefonderzoek, maar ook veel onbekende feiten over 250 jaar molengeschiedenis, aangevuld met historische en hedendaagse foto's. Een must-have voor elke molenenthousiasteling en liefhebber van Koksijds erfgoed. Koop het boek in de museumshop van het Abdijmuseum.

Einde van een tijdperk

Dit jaar markeert ook het afscheid van molenaar Patrick Geryl die na 35 jaar zijn molenpet aan de kapstok hangt. Zijn vertrek onderstreept het belang van het vastleggen van de geschiedenis en betekenis van de Zuid-Abdijmolen in een gedetailleerde publicatie.

Van Westmolen tot Zuid-Abdijmolen. Bewogen geschiedenis van de molen van Koksijde, 95 blz., J. Ameeuw en J. Van Acker.
Te koop in de museumshop.

?Wist je dat

Tijdens de 2 wereldoorlogen werden molens gebruikt als communicatiemiddel. Als de Duitsers oprukten, stonden de molenwieken in rouwstand (gericht naar de hemel) en dan wisten de mensen dat ze binnen moesten blijven.

Dat gebeurt nu nog steeds, denk maar aan de nationale rouwperiode na de aanslagen in Brussel. Toen de geallieerden ons in 1944 bevrijdden, zette de molenaar zijn molen in vreugdestand. Dan wist je dat de kust veilig was.

Het waren trouwens geallieerde vliegtuigen die de molenaar uit Houtem (op 12 maart 1944) per ongeluk met kogels doorzeefden in de veronderstelling dat er Duitsers zaten.