Een grafzerkje met een groot verhaal. Op dinsdag 3 juni ontdek je tijdens de lezing 'Heldenhulde: verleden, heden en toekomst' hoe deze stille monumenten uitgroeiden tot symbolen van de Vlaamse beweging.
Nick Peeters (stafmedewerker Vlaamse oud-strijdersbond) en Lambert Derenette (nationaal VOS-bestuurslid) gidsen je door hun geschiedenis en betekenis.
Heldenhuldezerkjes zijn grafstenen die tijdens en na de Eerste Wereldoorlog werden geplaatst ter ere van Vlaamse gesneuvelden. Deze zerken werden verspreid over Vlaanderen door het Comité Heldenhulde, dat opkwam voor Vlaamse belangen in die tijd. Je herkent ze aan hun typische vorm en inscripties, waarmee ze belangrijk cultureel erfgoed vormen. Tegenwoordig zijn veel van deze zerken gerestaureerd en worden ze bewaard als historische monumenten.
Deze zerkjes ontstonden als reactie op de Franstalige militaire overmacht binnen het Belgisch leger, vooral tijdens WO I. Ze groeiden uit tot een krachtig symbool van Vlaamse bewustwording en de roep om taalrechten.
Op 3 juni sta je stil bij de historische betekenis, maar ook bij het belang en de toekomst van deze grafmonumenten. Hoe gaan we er vandaag mee om? En waarom blijven ze tot de verbeelding spreken?
Bezoek de tentoonstelling ’Vlaanderen voor Heldenhulde’ in de bib. Deze expo leidt je door de geschiedenis van het Heldenhulde-initiatief en waar deze stukjes Vlaams erfgoed nog te vinden zijn. Loop even binnen tijdens de openingsuren van de bib.