Zet je helm op, neem een borstel en pak je truweel: de Archeologiedagen komen eraan.

Tijdens het weekend van 24 en 25 mei keer je in heel Vlaanderen terug naar het verleden. Ook in Koksijde kruip je in de huid van een jonge archeoloog… of middeleeuwse speler.

Spelen in de middeleeuwen

In het Abdijmuseum staat tijdens dit feestweekend het familieparcours ‘Ssssst, hier wordt gespeeld!’ centraal. Want wist je dat er in de Duinenabdij niet alleen gebeden en gewerkt werd? De monniken maakten ook tijd voor spel en ontspanning. Zo vonden archeologen een baksteen met een gekerfd molenspel en zelfs een kegelbaan op het oude grondplan.

Zin in een potje middeleeuwse spelen?
Kom langs en beleef een actieve zoektocht voor het hele gezin. Winnaars en verliezers zijn welkom.

Praktisch

  • Op zaterdag 24 en zondag 25 mei in Abdijmuseum Ten Duinen. Telkens tussen 14 en 18 uur.
  • Een toegankelijk parcours voor families met kinderen van 6 tot 12 jaar.
  • Het museum is toegankelijk voor rolstoelen.

Zonder reservatie. Je kan wel op voorhand een museumticket (toegang tot het museum) reserveren via tenduinen.be

Van Egyptenaren tot Amerikanen

Het kegelspel, ook wel kegelen genoemd, heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot de oudheid. Waarschijnlijk ontstonden de vroegste vormen van het spel in het oude Egypte rond 3200 voor Chr., gebaseerd op archeologische vondsten zoals kegels en ballen in kindergraftombes.

In Europa, vooral in Duitsland, werd het spel rond 400 na Chr. gebruikt als religieus ritueel, waarbij het omverwerpen van een kegel symbool stond voor het overwinnen van zonde.

Kegelen in de Duinenabdij

In de Nederlanden, waaronder Vlaanderen, werd kegelen ten minste vanaf de 17e eeuw gespeeld, zoals blijkt uit historische schilderijen. Het aantal kegels varieerde: eerst 3, later 7 tijdens de Franse tijd, en sinds de 18e eeuw 9.

Rond 1840 werd het spel populair in Nederland, en in 1890 werd de Algemene Nederlandse Kegelbond opgericht, wat de formalisering van de sport markeerde. Op het schilderij van Pieter Pourbus uit 1580 staat een kegelbaan.

Dat geeft aan dat het spel ook in middeleeuwse abdijen werd gespeeld.

Moderne invloeden

Door migratie van Nederlandse en Duitse immigranten bereikte kegelen de Verenigde Staten, waar het evolueerde tot de moderne vorm van bowling met 10 kegels. Deze variant keerde later terug naar Europa en beïnvloedde de hedendaagse kegelsport.