Het oud-gemeentehuis van Oostduinkerke

In 1902 kocht de gemeente Oostduinkerke een stuk grond aan om een wetshuis op te richten. De Brusselse architect Pierre Vandervoort (1891–1946), die na de Eerste Wereldoorlog gemeentelijk architect was, tekende pas in 1927 een sober ontwerp: een hoevevormige constructie met scherp zadeldak en vooraan een overdekt bordes. Het gebouw werd opgeleverd in 1929. De gemeenteraad, met burgemeester Désiré Brassinne, kwam er op 23 januari 1930 voor het eerst bijeen.

Voor het gebouw lag een scheepsanker, symbool voor de visserij. Boven de ingang stond in kubistische letters Gemeentehuis 1929. De poort met het wapenschild van de gemeente leidde naar de vroegere Sint-Niklaaskerk, waar nu het NAVIGO–museum ligt.

Zwaar beschadigd tijdens WO II

Tijdens de meidagen van 1940 werd het gebouw zwaar beschadigd. In 1954 stelde men de Brugse architect Arthur Degeyter (1919–2004) aan om de restauratie in goede banen te leiden. In 1960 werd de restauratie uitgevoerd, gebaseerd op het bouwplan van architect Vandervoort, met enkele toevoegingen zoals de dakkapellen en de bijbouw achteraan. In 1973 breidde het gemeentehuis uit met een zijgebouw, ook naar een ontwerp van Degeyter.

Vandaag ken je het gebouw als Erfgoedhuis Bachten de Kupe. Het bevindt zich op de Vlaamse Inventaris Onroerend Erfgoed, samengesteld door het agentschap Onroerend Erfgoed. Koksijde voegde het toe aan de hoogste categorie van de gemeentelijke inventaris waardevol niet-beschermd bouwkundig erfgoed, de zogenaamde viersterrengebouwen.

Erfgoedhuis Bachten de Kupe behoort tot de viersterrenwoningen

Erfgoedhuis Bachten de Kupe behoort tot de viersterrenwoningen.

Kan je iets vertellen over de bovenste foto of heb je zelf foto’s genomen in Koksijde, Oostduinkerke of Wulpen die ouder zijn dan 20 jaar? Contacteer de beeldbank via 058 53 37 62 of caroline.vandenberghe@koksijde.be

Onroerenderfgoedgemeente

Koksijde voert sinds een tweetal decennia een sterk uitgebouwd onroerenderfgoedbeleid. De bekroning hiervan was de erkenning als onroerenderfgoedgemeente door de Vlaamse overheid, als eerste gemeente in Vlaanderen. Daarmee onderschrijft de Vlaamse overheid hiermee het gevoerde lokale beleid en draagt daarom ook enkele van bevoegdheden over aan Koksijde. De opmaak van een eigen inventaris is hierbij een belangrijk instrument. De hoogste categorie van deze inventaris komt in aanmerking voor een gemeentelijke restauratiepremie. Via Koksijde Verbeeldt en in het gemeentearchief vind je oude afbeeldingen van de zogenaamde viersterrenwoningen, de woningen uit de hoogste categorie van de gemeentelijke inventaris. Zo zien we dat er nog heel wat pareltjes de tand des tijds hebben doorstaan

Contact

onroerenderfgoed@koksijde.be – 058 53 21 05

Meer info over Westhoek Verbeeldt