Wist je dat in Vlaanderen de oppervlakte van tuinen even groot is als die van bossen?

Tuinen zijn daardoor een wapen tegen de klimaat- en milieucrisis.

Ook jouw tuin maakt een verschil.

Maai Mei Niet helpt daarbij met kleine, plezierige ingrepen in je tuin.

  • Je tuin minder verharden.
  • Regenwater laten infiltreren.
  • En bomen de ruimte geven om te groeien.

Allemaal oplossingen voor de hitte en droogte die steeds meer voorkomt.

Ook je gras anders maaien, is een oplossing. Een knalgroen, gemillimeterd gazon is slecht voor de natuur en de biodiversiteit. Bijen en vlinders vinden er geen voedsel en water verdampt sneller bij kort gras.

En mijn strak gazon dan?

Geen probleem.
Je moet dat niet opgeven voor meer en betere natuur. Zelfs kleine ingrepen helpen al. Laat een stukje van je gazon langer worden voor vlinders en bijen. Of maai figuren in je gras zoals een hanenkam (maai alleen de randen), cirkels of golvende lijnen.

De verschillende graslengtes zorgen zo voor temperatuurverschillen. Ideaal voor vlinders, die constant de juiste temperatuur zoeken. En rij je gras maar om de drie à vier weken af. Goed voor het milieu en goed voor je eigen vrije tijd.

In Groot-Brittannië leerde No Mow May dat je zo tien keer meer bijen aantrekt. Bovendien is langer gras ook beter bestand tegen droogte en hitte. Ook Koksijde beperkt in mei het aantal maaibeurten.

Wat na mei?

Goeie vraag. Laat om te beginnen je gazon nog een weekje staan, want van 29 mei tot 5 juni is het Week van de bij.

Nog dit: wil je je lange gras opnieuw korter? Je afgereden gras zal er wat geel uitzien. Dat is normaal, want er kon minder zon bij en het was vochtiger. Het groen komt snel terug.

Langer gras is beter bestand tegen droogte en hitte

Maai gefaseerd terug

  • Is het gras echt te lang, dan kun je er een eerste keer overgaan met een handsikkel als het om een klein stukje gaat, of met een bosmaaier voor grote stukken.
  • Maai halve stroken per keer, zo overbelast je je grasmachine niet.
  • Deze truc werkt altijd: rijd op de achterste wielen (met de voorste wielen in de lucht) een eerste keer over je gras. Laat voor een tweede beurt de machine wat zakken. Daarna kan je er, op vier wielen en op de hoogste stand, gewoon over rijden.
  • Laat een week tussen elke maaibeurt. Zo schrikt je gras niet te hard.

Hoe dan ook: gefaseerd maaien is ideaal. Als je elke week een ander stukje van de tuin maait, creëer je verschillende lengtes in je gras en dus verschillende habitats voor allerlei beestjes. Kort, regelmatig gemaaid gras levert voedsel, lang gras levert beschutting en waardplanten (planten waarop insecten hun eitjes leggen).

Bemest niet

Als je niet bemest, zal de groei van je gazon vertragen. Om de drie à vier weken maaien is dan haalbaar met een eenvoudige grasmaaier. En: niet bemesten geeft de bloemen in je gazon meer kansen.

Wat als ik met een robotmaaier werk?

Je kan voor één keer een tuinaannemer laten komen, de grasmachine van je buur lenen of weer omschakelen naar een gewone maaier. Of het beste van de twee werelden: stel je robotmaaier zo in dat hij alleen een pad of een bepaald deel van je gazon maait.

Geef ook je robotmaaier een dagje rust

Elke dag maaien, is heel slecht voor je gras, zeker tijdens droge periodes.

Verschillende graslengtes zorgen voor temperatuurverschillen: ideaal voor vlinders

Speel met de lengte van je gras

Houd het gras kort waar je loopt en zit.

De andere stukken maai je minder, zodat alles mooi in bloei komt. Sommige stukken maai je om de drie weken, andere maar enkele keren per jaar. Zo vinden alle insecten voedsel en een schuilplaats in je tuin.

Maai op de hoogste stand. Langer gras is beter bestand tegen droogte en in de winter vinden dieren er een schuilplaats in.

Plant bloembollen

Je kunt sneller meer bloemen krijgen. Verwijder hier en daar één vierkante meter graszoden en zaai of plant bloemen in. Zo hoeven de bloemen de concurrentie met het gras niet aan te gaan, en van daaruit verspreiden ze zich verder door de tuin.

Vermijd pesticiden en meststoffen

Ze zijn overbodig, schadelijk en verstoren het evenwicht in de bodem. Zonder is gezonder, voor je tuin en voor jezelf. Hoe meer meststoffen, hoe minder bloemen.

Meer tips? Lees het boek Meer dan sprietjes of kijk op MijnTuinLab.be

Meer weten weten over maai mei niet?

Je leest het op de site van Knack.