20 maart is de Internationale Dag van het Geluk, een ideaal moment om stil te staan bij geluk. De geluksdriehoek bestaat uit drie bouwblokken: jezelf kunnen zijn, goed omringd zijn en je goed voelen. Ze zijn alle drie belangrijk en ze passen als puzzelstukjes in elkaar.

Zorg dat je goed omringd bent

Een duwtje in de rug, een schouderklopje of een schouder om op te steunen. Iedereen heeft dat nodig. Gelukkig kunnen de mensen rond jou dat geven. Ook omgekeerd kan jij mensen helpen die dat nodig hebben. Steunen en ondersteund worden, heel belangrijk. Je voelt je verbonden door je relaties met vrienden, familie, een partner, je kinderen, je buren en je kennissen. Relaties die niet zomaar ontstaan. Je moet er tijd voor maken en moeite voor doen, verdraagzaam zijn en vooral goed communiceren. En dat moet van twee kanten komen.

Hoe kom je tot meer verbondenheid?

  • Stel je kwetsbaar op. Vertel hoe het met je gaat, hoe je je voelt.
  • Wees nieuwsgierig over hoe het met anderen gaat. Vraag hoe ze zich voelen, wat hen bezighoudt, waar ze enthousiast over zijn en waarvan ze wakker liggen.
  • Geef complimenten aan de mensen rond je.
  • Blaas je relaties nieuw leven in. Schrijf een kaartje, berichtje of e-mail naar iemand die je al even niet gehoord hebt. Spreek af met vrienden om op een vast tijdstip iets te doen. Of spreek een kennis of buur aan om samen een kop koffie te drinken.
  • Doe iets nieuws. Door nieuwe activiteiten, ontmoet je nieuwe mensen.

Positieve en negatieve emoties

Je goed voelen gaat over je emotioneel goed in je vel voelen. Dat betekent in de eerste plaats dat je positieve gevoelens ervaart: plezier beleven, interesse hebben in het leven en energie hebben om dingen aan te pakken. Je goed voelen is meer dan alleen het ervaren van positieve gevoelens. Het gaat ook over omgaan met negatieve gevoelens, want die zijn er ook. Je kan ze niet uit je leven bannen. Probeer je dat toch? Dan focus je daar zo hard op dat er niet veel geluk meer overblijft.

Geluksdriehoek

Jezelf kunnen zijn, begint bij jezelf kennen

Om jezelf te kennen, stel je best deze vragen:

  • Hoe kijk ik naar mezelf?
  • Hoe kijk ik naar de wereld?
  • Wat is mijn plek hierin?

Dat zijn niet de gemakkelijkste vragen en je moet ze niet snel-snel beantwoorden. Het stellen van deze vragen en erover nadenken, brengt je stap voor stap meer begrip, inzicht en zelfaanvaarding bij. Jezelf kennen, is belangrijk om jezelf te aanvaarden en tevreden te zijn over jezelf. Even belangrijk daarbij zijn de dingen die je doet. Want je wordt gelukkig als je de dingen doet die je echt belangrijk vindt. Of omgekeerd: als je de dingen die je belangrijk vindt, ook echt doet.