Dit zeezoogdier is aan de Belgische kust zeldzamer dan de gewone zeehond. Toch zien we hem de laatste jaren meer dan vroeger. Hij rust regelmatig uit op onze stranden. Een mannetje kan tot 300 kilo wegen, dat is het dubbele van een gewone zeehond.

Enkele weetjes: de grijze zeehond duikt tot 130 meter diep en houdt dan tot 20 minuten zijn adem in. De halichoerus grypus wordt 20 tot 35 jaar. De grijze zeehond heeft een langere snuit. Zeehonden eten graag vissen en krabben, maar de grijze zeehond lust wel eens een bruinvis.

Zeehond gespot? Laat het dier met rust

Zie je op het strand een zeehond liggen? Meestal is er niets aan de hand en moet je niet ongerust zijn. Stoor de zeehonden niet, afstand houden is de boodschap. Minstens 20 meter is ideaal. Je moet de dieren zeker niet voederen. Twijfel je of de zeehond ziek is? Contacteer het zeehondenopvangcentrum via 0477 34 58 90 of info@sealife.be

Wist je dat er ook walvissen in onze Noordzee zwemmen?

Vooral bruinvissen. Deze walvisachtigen houden ervan om in koudere kustzeeën te zwemmen en zijn dan ook te vinden in bijna alle zeeën en kustgebieden op het noordelijk halfrond. Bruinvissen zijn relatief klein: ze worden tussen 1,40 en 1,90 meter lang. Dat lijkt groot, maar in vergelijking met de blauwe vinvis (de grootste walvis, 25-30 m lang) valt dit wel mee.

Volgens Ingrid Jonckheere, natuurgids bij het Duinenhuis, zie je bruinvissen vooral in het voorjaar. Je kunt ze spotten wanneer je je wat hoger op een duin installeert. Neem je verrekijker en geniet.

De meest bekende grijze zeehond, Oscar, overleed in 2021. Hij was tussen 20 en 25 jaar oud.