Idesbald, de derde abt van de Duinenabdij, haalde al meermaals de internationale pers. Uit natuurwetenschappelijk onderzoek bleek dat de loden kist met de stoffelijke resten dan toch niet die van Idesbald waren.

Historisch onderzoek focuste op de zalig verklaarde abt, maar een precieze sterfdatum wist niemand. Tot nu.

Dodenboek

Middeleeuwse abdijen herdachten belangrijke personen (abten, religieuzen of schenkers) op hun sterfdatum in een dodenboek: een necrologium. Jammer genoeg verdween het Koksijdse dodenboek in de 16e eeuw. Daarom werd in Brugge een nieuw necrologium uitgewerkt. Zonder Robrecht van Brugge en Idesbald, twee abten die – volgens de nieuwe auteurs – eerder pasten op een heiligenkalender.

Josbaldus duikt op in ander dodenboek

Van abdij Ter Doest (dochterabdij van de Duinenabdij) bleef wel een dodenboek bewaard: een kopie uit 1520 van een veel ouder dodenregister. En wat blijkt? Op 25 oktober lezen we de naam Josbaldus, abt van Ten Duinen. Een vermelding die eeuwenlang over het hoofd werd gezien en terug gaat tot de late 12e eeuw. Dankzij deze vondst mogen we aannemen dat Idesbald wellicht overleed op woensdag 25 oktober 1167.

Josbaldus, abt van Ten Duinen, in het necrologium van Ter Doest (Openbare Bibliotheek Brugge, mmmonk.be)

Aanwinst voor het Abdijmuseum

Over Idesbald vloeide al heel wat inkt. Nivardus van Hove zorgde in de late 17e eeuw voor de bestseller onder de Nederlandstalige biografieën. Deze prior van de Duinenabdij publiceerde zijn biografie in 1687 en er volgden herdrukken (o.a. in 1751 en 1763). Het Abdijmuseum bezat al exemplaren van deze edities.

Die collectie is nu aangevuld met de uitgave uit 1851 (de abdij bestond toen al niet meer). Het boekje telt maar 106 pagina's en toch bevat het interessante wijzigingen. Zo is de opening van de kist in 1831 toegevoegd en zijn enkele mirakels weggevallen. Ook werd de geschiedenis van de Duinenabdij en haar abten geschrapt. Het boekje werd wellicht geschreven door de religieuzen die ook zorgden voor de uitgave van kronieken en oorkonden. De aanwinst behoorde trouwens toe aan priester-kerkhistoricus Paul Allossery (†1943).

Tip

Blader digitaal door het dodenboek