Bijna een jaar geleden drong het COVID-19-virus ons land binnen. Naast de gevolgen op fysiek en mentaal vlak (#houmoed) is de financiële impact voor heel wat mensen niet te onderschatten. Ook in de cultuursector hakt de coronacrisis er stevig in. State of the Arts – een open platform dat de structuren van de kunstwereld wil verbeelden - startte daarom SOS RELIEF op.

SOS wat?

State of Solidarity Relief (www.sosrelief.net) is een onlinetool die rechtstreekse financiële solidariteit mogelijk maakt, van persoon tot persoon. Zonder voorwaarden. Het initiatief maakt een verschil voor mensen die niet in aanmerking komen voor overheidssteun. Maar wel in dringende nood zijn.

Hoe werkt het?

Op www.sosrelief.net kies je het bedrag dat je wil bijdragen (50, 100, 200 of 400 euro). Dan ontvang je een e-mail met de naam en het rekeningnummer van iemand die dit bedrag nodig heeft. De tool werkt dus zonder tussenstructuur: rechtstreeks van persoon tot persoon en zonder voorwaarden. SOS RELIEF werd ontwikkeld vanuit een kunstenaars- en kunstwerkersgemeenschap, maar ook mensen buiten de kunsten kunnen eenmalig steun aanvragen.

851 mensen gaven samen € 114,900. Van de 671 mensen in nood, werden er 396 geholpen en wachten er 275 op steun voor een totaalbedrag van € 113.050.

Cultuurcentrum CasinoKoksijde steunt SOS RELIEF

Helaas moest het cultuurcentrum in 2020 heel wat voorstellingen annuleren. Niet fijn, maar gezondheid is prioriteit nummer één. Af en toe vragen tickethouders om het bedrag van de kaartjes niet terug te storten, maar te geven aan kunstenaars in nood. Het cultuurcentrum koos SOS RELIEF om deze wens te vervullen.

Steun artiesten, want het is enorm belangrijk dat ze er straks, wanneer we weer samenkomen, nog zijn.

Video