Carnaval leeft in Oostduinkerke. De voorbije jaren waren de corona- en weergoden ons niet gunstig gezind, maar 2023 wordt een voltreffer.

Van 10 tot 23 februari zijn er carnavalsfeesten met als hoogtepunt de stoet op zondag 19 februari.

Een prinselijk programma

  • Vrijdag 10 februari: voorstelling van Prins Carnaval en zijn schildknapen, 19 uur, sportcafé Hazebeek
  • Woensdag 15 februari: kindercarnavalsfeest met verkiezing jeugdprinsenpaar, 14 uur, Witte Burg, gratis.
    Wie verkleed is, maakt kans op een prijs.
  • Zaterdag 18 februari: aanstelling van de prins en zijn schildknapen op het gemeentehuis
  • Zondag 19 februari: carnavalsstoet, 14.30 tot 16.30 uur, van Oostduinkerke-Bad naar Oostduinkerke-Dorp. Na de stoet rondgang met bezoek aan de plaatselijke kroegen voor deelnemers en sympathisanten.
  • Maandag 20 februari: prijsuitreiking voor de carnavalsverenigingen, 19 uur, café 't Visserswelzijn.
  • Dinsdag 21 februari: Vette Dinsdag, 20 uur, cafés in Oostduinkerke-Dorp, inschrijven in sportcafé Hazebeek, gratis deelname voor gemaskerde carnavalisten. De deelnemende cafés zorgen voor muzikale ambiance. Drankkaarten koop je in de deelnemende cafés aan 15 euro voor 10 consumpties. Er is een jury aanwezig in elk café. De punten worden om middernacht opgeteld. De maskers gaan af om middernacht. De Vette Dinsdag-maskerade sluit om 1 uur af in café Leopold.
  • Woensdag 22 februari: kindercarnavalsstoet, 14 uur, vertrek aan 't Oud Schooltje in Koksijde-Dorp, om 15 uur kinderdiscofeest in de feestzaal van cultuurcentrum CasinoKoksijde.

*De kreet alaaf is een carnavalsgroet afkomstig uit de Keulse carnavalstraditie. Er hoort ook een handgebaar bij: je brengt de vingertoppen van je rechterhand naar je linkerslaap. Sinds het begin van het moderne carnaval in 1823 wordt Kölle alaaf in Keulen gebruikt als begroeting tussen carnavalsvierders. Ook tijdens Belgische carnavalsvieringen gebruikt men de term. In carnavalssteden zoals Ninove en Halle begroeten vierders elkaar met alaaf.