Claude Willaert is sinds februari aan de slag als klimaatregisseur in Koksijde.

Hij neemt de regie van ons klimaatactieplan in handen, bewaart het overzicht, rapporteert over de voortgang én brengt de juiste mensen en ideeën samen.

Tij-dingen geeft het woord aan Claude. "Mijn grootste motivatie? Iemand wees me op de vacature en ik was direct geïnteresseerd. Want het moet nu gebeuren. Koksijde moet en zal KlimaatKlaar zijn tegen 2030. Door deze uitdagingen samen aan te gaan, maken we Koksijde nog aantrekkelijker, gezonder en extra comfortabel."

Klimaatregisseur Claude Willaert

Iedereen wint

"De uitdagingen zijn niet min, maar we kunnen veel winst boeken. Daarom is 'Iedereen wint' de perfecte baseline. Je verlaagt je energiefacturen door je huis of appartement te renoveren, ruimte te voorzien voor water of groen aan te planten. Ook het openbaar vervoer, fietsen en deelwagens zijn financieel en ecologisch voordelig."

De gevolgen van de klimaatverandering kosten meer dan de transitie naar een koolstofarme maatschappij. "We schatten dat een budget van 1.000 tot 2.000 euro per inwoner nodig is om onze gemeente KlimaatKlaar te maken tegen 2030. Een peulschil als je ziet wat de zeespiegelstijging zal kosten aan Vlaanderen. Anders gezegd: hoe minder we doen, hoe hoger de maatschappelijke kostprijs. Om nog maar te zwijgen van het menselijk leed."

Het blijft niet bij woorden. Op pagina 21 vind je een overzicht met de maatregelen die de gemeente neemt om de effecten van de klimaatverandering te verminderen. "Via dit speciaal nummer van Tij-dingen bezorgen we jou een overzicht. En we geven concrete tips en voorstellen om mee het verschil te maken. Wist je dat duurzaam bouwadvies bij Acasus gratis is en dat je tegels uit je tuin gratis kan ruilen voor aarde of zandgrond? Of dat ondernemers een doorlichting kunnen doen aan een voordeeltarief? En kom gerust langs op één van onze klimaattafels, gratis informatieavonden, waar je een extra duwtje in de rug krijgt. We moeten het uiteindelijk samen doen, je zal zien dat ook jij erbij wint."

Heb je vragen?

Geef Claude een seintje via klimaat@koksijde.be of bel op 058 53 34 64.
Alle informatie vind je ook op de splinternieuwe website www.koksijde.be/klimaat.