De lancering van De Nieuwe Basis is het startschot van een historisch project voor Koksijde-Dorp en de regio. In deze editie van Tij-dingen leggen we alles haarfijn uit. Plannen smeden voor de toekomst is leuk, maar soms blikken we terug. Rond deze periode vertrokken een eeuw terug jaarlijks tientallen Koksijdse vissers naar IJsland. Naar aanleiding van de heruitgave van Onze IJslandvaarders van Johan Depotter lees je in dit nummer alles over die vissers.

Tij-dingen: Met de lancering van De Nieuwe Basis bereidt Koksijde zich voor op een nieuw tijdperk?

Burgemeester Marc Vanden Bussche: "Inderdaad. We zijn al tien jaar druk in de weer met dit dossier. Het project biedt veel kansen, zeker voor de volgende generaties: ik denk aan betaalbare bouwgrond, een nieuw wetenschapspark, veilige fietsroutes, een dronehub,... 

Het project biedt veel kansen, zeker voor de volgende generaties

Burgemeester Marc Vanden Bussche

T-d: Johan Depotter bundelde het verhaal van onze ijslandvaarders. Een unieke uitgave?

Burgemeester: "We mogen nooit vergeten dat we afstammen van (IJsland)vissers en kleine landbouwers of keuterboertjes. Dankzij het naslagwerk van Johan blijft het keiharde bestaan van onze voorouders voortleven. Onze IJslandvaarders heeft een enorme encyclopedische waarde. Ook persoonlijk, toen ik informatie verzamelde voor mijn boek over de Eerste Wereldoorlog, vond ik veel info terug in zijn boeken. Heel wat typische Koksijdse namen zijn voor altijd verbonden met de IJslandvaart. Vaak ging een IJslandreis gepaard met miserie, dus is het belangrijk om onze voorouders te eren. Het NAVIGO-Nationaal Visserijmuseum speelt een grote rol in de kennisoverdracht van onze IJslandvaarders. Voorlopig is het museum gesloten, maar we starten snel met de nieuwe potvisvleugel."

Ik hoop dat 14 februari een boost is voor onze handelaars en horeca-uitbaters.

T-d: U las over een Braziliaanse bibliotheek waar ze maandelijks boekentips geven aan de mensen?

Burgemeester: "Inderdaad. We beschikken over een prachtige bibliotheek en een enorm assortiment aan boeken, cd's en dvd's. .Ik merk vaak bij jong en oud dat ze het niet gemakkelijk hebben om een keuze te maken en daarom lanceren we vanaf volgende maand een leestip voor onze boekenwurmen."

T-d: Tot slot, heeft u al valentijnsplannen? Of doet u mee aan tournée minérale?

Burgemeester: "Ik zet mijn joker in (lacht). Moet het niet elke dag valentijn zijn? Ik hoop vooral dat 14 februari dit jaar opnieuw een boost is voor onze handelaars en horeca-uitbaters. Er zijn talloze topplekjes waar je met je geliefde kan genieten in onze gemeente."