Ons klimaat is hot. Figuurlijk, maar helaas ook steeds meer letterlijk. Daarom trok Koksijde een klimaatregisseur aan en de keuze viel op Claude Willaert. Tij-dingen ging bij hem langs om de temperatuur op te meten.

Claude schaart zich alvast achter de doelen van het Lokaal Energie en Klimaatpact. Welke andere accenten wil hij nog leggen?

Tij-dingen: Je bent de nieuwe klimaatregisseur. Wat houdt die job concreet in?
Claude Willaert: “Tope sterk is dé sleutel in de strijd tegen klimaatverandering. De gemeente, Vlaanderen en Europa legden concrete doelen vast tegen 2030: in een Lokaal Energie en Klimaat Pact. Om die doelen (kader) te realiseren, zal ik soms advocaat van de duivel spelen. Ik hoop dat op een zo aangenaam mogelijke manier te doen. Uiteindelijk zal Koksijde door deze acties koeler blijven in de zomer, bestand zijn tegen regenbommetjes in de winter én energiezuiniger zijn. Zo wordt het nog beter om hier te verblijven.”

Tij-dingen: Wat zijn de uitdagingen voor de komende jaren?
Claude:
“Een algemene doelstelling is dat alle gemeentediensten 40 procent minder CO2 uitstoten tegen 2030. Jaarlijks moeten onze gebouwen ruim 2 procent energie besparen. Op acht jaar tijd is dat zeker niet te onderschatten. De transitie naar een koolstofvrij Koksijde is ingezet.”

Tij-dingen: Heb je besparingstips om tot een lagere energieprijs te komen?
Claude: “Er zijn simpele tips zoals ledverlichting thuis, de auto laten staan en de fiets nemen. Op vlak van wonen en isoleren hebben we nog een achterstand. Als er nog centjes over zijn, kan je zonnepanelen of een zonneboiler plaatsen om je eigen energie op te wekken. Gecombineerd met een warmtepomp, heb je in dat geval de transitie naar een koolstofvrije wereld gemaakt. In je eigen energie investeren brengt trouwens meer op dan een spaarboek.”

Ik organiseer ook het Europees Kampioenschap Meeuwenschreeuwen. Meeuwen horen bij de kust en de problemen die er zijn, liggen ook aan de mens

Tij-dingen: Je vorige job was bij Bezoekerscentrum De Nachtegaal. Wat deed je daar?
Claude: “Ik werkte twintig jaar met veel plezier als educator natuur en milieu voor de zee. Ik streefde een gedragsverandering na bij de mensen en hoopte dat ze meer duurzaam omgaan met natuur en milieu. De laatste negen jaar werkte ik vanuit het Provinciaal Bezoekerscentrum Duinpanne in De Panne. De zee is mijn passie, maar de grootste uitdaging voor de mensheid is klimaatverandering. Vandaar de keuze om de overstap naar Koksijde te wagen.”

Tij-dingen: Wat doen dieren om energie uit te sparen? Kunnen we iets van hen leren?
Claude: “Een winterslaap is de beste manier om energie te besparen. Ook loofbomen gaan elk jaar in wintermodus. Bomen in een bos zijn met elkaar verbonden via hun wortels en geven zo voedingstoffen door aan elkaar. Sommige dieren steken veel energie in hun trektocht naar het zuiden. Die vogels hebben het hele jaar door zomer, slim. Meestal gaat het om insecteneters. Insecten vind je minder bij ons tijdens de koude wintermaanden.”

  • 21.000 extra bomen (één per inwoner) op ons grondgebied: "We zitten al aan 2.000 sinds 2021."
  • Nieuwe (voor 10,76 km) hagen en geveltuinen
  • 22 natuurgroenperken aanleggen of omvormen
  • 1.500 renovaties bij particulieren
  • 44 hernieuwbare energieprojecten realiseren
  • 43 deelwagens aanbieden
  • 215 laadpunten om minder energie te gebruiken: duurzamer verplaatsen
  • Nog meer groen in Koksijde en doordacht omspringen met hemelwater
  • 21,5 km nieuwe of opgewaardeerde fietspaden aanleggen
  • Water: 21.500 m² ontharden en 21.500 m³ hemelwateropvang, buffering of infiltratie voorzien.
  • Verledding openbare verlichting tegen 2025

Tij-dingen: Lopen er nog bovenlokale klimaatinitiatieven?
Claude: “De provincie neemt initiatieven om lokale besturen te ondersteunen. Via subsidies om groenere voertuigen aan te kopen. De Duinpanne ontwierp een rondreizende expo over klimaat die momenteel in Beernem staat (Bezoekerscentrum Bulskampveld). En het Energie- en Klimaatpact natuurlijk (kader).”

Tij-dingen: Waar hoop je snel te staan? En op lange termijn?
Claude: “Op korte termijn samen met de collega’s acties uitwerken naar bepaalde doelgroepen zoals de horeca-uitbaters en de vastgoedsector. Op lange termijn hoop ik de uitgeschreven ambities te behalen. Het belangrijkste is dat inwoners, tweedeverblijvers en toeristen bewust omspringen met energie, groen en water in Koksijde.”

Tij-dingen: Wat moeten we weten over jou persoonlijk?
Claude: “Ik ben 54 jaaren woon samen met Sylvia Vandenbroucke (zaakvoerster van de Spar in Sint-Idesbald). Ik heb een zoon van 24 en een plusdochter van 23. Mijn hobby’s zijn o.a. fietsen en stand-upcomedy. Zee, strand en duinen nemen een centrale rol in mijn leven. Ik ben ruim 20 jaar vrijwilliger bij De Zeevonk, een natuurjeugdvereniging waar kinderen elke maand drie leerzame uren buiten doorbrengen.Ik organiseer ook het Europees Kampioenschap Meeuwenschreeuwen. Meeuwen horen bij de kust en de problemen die er zijn, liggen ook aan de mens. Door je vuilnis te vroeg buiten te zetten, brood te geven en het verlies aan natuurlijke broedplaatsen brachten we onszelf in de puree. En toegegeven, tussen de meeuwen zitten er ook hooligans die het voor de anderen een beetje verpesten. Wist je dat een meeuw dertig jaar oud kan worden? Het zijn echte opportunisten en ze zijn heel ervaren in de zoektocht naar voedsel en een nestplaats.”

Tij-dingen: Wat is je link met Koksijde? Mooiste plekje in onze gemeente?
Claude: “Ik woon hier al een kwarteeuw en ik kies voor het strand. De dynamiek van eb en vloed en het verborgen natuurlijk leven: zalig. Jarenlang nam ik deel aan de massajogging en ik trainde met veel plezier op het strand. Maar de knieën protesteren helaas tijdens het joggen. Wist je dat er in het Belgisch deel van de Noordzee – dat deel is ongeveer even groot als onze provincie – ongeveer 2.100 verschillende dier- en plantensoorten leven?”

Tij-dingen: Wat doe je zelf om milieubewust te leven?
Claude: “Ik verplaats me vooral met de fiets, ook bij regenweer en om boodschappen te doen. Onlangs renoveerden we onze woning zo ecologisch mogelijk: hemelwateropvang, ledverlichting, isolatieschil, hoogrendementsglas, warmtepomp en ga zo door. Pas op, ik heb eerst 15 jaar als een Oude Belg geleefd. (lacht) Mijn tuin is ook klimaatrobuust met streekeigen planten en bomen, de natuurlijke airco’s. Ik sproei geen water, daarnaast koop ik lokaal en eet vegetarisch. Dat is al een goed begin, zeker?”