Het is 27 april 1937. De vrijwilligers van de Koksijdse brandweer poseren voor hun brandweerwagen in de Zeelaan. Op de achtergrond zie je de zijgevel van hotel Terlinck (geopend in 1905). Veel andere gebouwen stonden er nog niet.

Nieuwe brandweerwagen

De ladderwagen was van het merk MAGIRUS dat nog altijd bekendstaat voor zijn indrukwekkende ladders. De ladder van dit model mat 14 meter. In de wagen zelf konden 12 opzittenden plaatsnemen. Precies het aantal leden dat het korps op dat moment telde.

Met een ladder van 14 meter was deze brandwagen in 1937 zijn tijd vooruit.

De wagen kostte de gemeente 19.750 Belgische frank, bijna 500 euro. De watervoorraad werd opgepompt via een pomp die aan de achterkant van de ladderwagen vasthaakte.

Herken je iemand op de foto? Of weet je naar welke plek deze schoolreis leidde? Nam je zelf leuke foto's in Koksijde, Oostduinkerke of Wulpen die ouder zijn dan 20 jaar? Contacteer de beeldbank via 058 53 37 62 of caroline.vandenberghe@koksijde.be

Onroerenderfgoedgemeente

Koksijde voert sinds een tweetal decennia een sterk uitgebouwd onroerenderfgoedbeleid. De bekroning hiervan was de erkenning als onroerenderfgoedgemeente door de Vlaamse overheid, als eerste gemeente in Vlaanderen. Daarmee onderschrijft de Vlaamse overheid hiermee het gevoerde lokale beleid en draagt daarom ook enkele van bevoegdheden over aan Koksijde. De opmaak van een eigen inventaris is hierbij een belangrijk instrument. De hoogste categorie van deze inventaris komt in aanmerking voor een gemeentelijke restauratiepremie. Via Koksijde Verbeeldt en in het gemeentearchief vind je oude afbeeldingen van de zogenaamde viersterrenwoningen, de woningen uit de hoogste categorie van de gemeentelijke inventaris. Zo zien we dat er nog heel wat pareltjes de tand des tijds hebben doorstaan

Contact

onroerenderfgoed@koksijde.be – 058 53 21 05

Meer info over Westhoek Verbeeldt