Er is heel wat over te zeggen, maar eigenlijk komt het hier op neer: biodiversiteit gaat over lokaal en dus over inheems.

Soorten van elders zijn vaak mooi, maar ze behoren niet tot onze natuur en soms vormen ze zelfs echte problemen (in dat geval noemen we ze invasieve exoten).

Niet alleen voor de natuur, maar ook voor mens en economie. Daarom tuinier je best met inheemse soorten. Verwijder ook de uitheemse soorten (en zeker die invasieve exoten). Dat is niet altijd zo eenvoudig en soms tijdrovend.

  • Milieuvriendelijk: inheemse planten hebben minder onderhoud nodig omdat ze goed aangepast zijn aan de lokale bodem en weersomstandigheden. Dat betekent minder water geven, bemesten en beschermen tegen ziekten of plagen.
  • Kleurrijk en gevarieerd landschap: streekeigen planten zorgen het hele jaar voor een gevarieerd kleurenpalet, waardoor je tuin aantrekkelijk blijft.
  • Streekeigen planten passen goed bij natuurlijke tuinontwikkeling. Het helpt om een evenwichtige en duurzame tuinomgeving te creëren voor onze ecosystemen.

Kiezen voor streekeigen planten draagt bij aan het behoud van de natuurlijke omgeving, vermindert de ecologische voetafdruk en zorgt voor een aantrekkelijke en gemakkelijk te onderhouden groene ruimte.