In onze gastvrije gemeente is er altijd ruimte voor trouwe viervoeters. Hier zijn alle tips en regels die je als hondenliefhebber moet kennen.

Laat geen spoor achter

Hondenpoep ruim je op. Altijd en overal. Uitwerpselen moeten altijd worden opgeruimd, waar je ook bent. Op de stoep, op het strand of in het gras. Zorg er daarom voor dat je een hondenpoepzakje bij je hebt. In Koksijde hebben we een netwerk van hondenpoepbuizen naast de traditionele vuilnisbakken. Zo raak je binnen een straal van driehonderd meter je zakje gemakkelijk kwijt.

Honden aan de leiband

Zelfs op het strand en in natuurgebieden. Belangrijk voor de veiligheid van andere wandelaars en nodig om kwetsbare natuur te beschermen. Daarnaast is het handig omdat je de behoeften van je hond gemakkelijker ziet liggen.

Hondenspeelzones

De plekken om je leiband in je achterzak te steken. Deze zones liggen op het Sportpark in Oostduinkerke en bij het Abdijmuseum (toegang via Gladiolenlaan of Jaak Van Buggenhoutlaan). Hier kan je hond naar hartenlust ravotten en spelen.

Op het strand en in de duinen

Je mag je hond meenemen naar het strand, maar er zijn beperkingen van 1 juni tot 15 september. In die periode zijn honden tussen 10.30 en 18.30 uur alleen toegestaan in drie hondenzones. Buiten die uren mag je hond overal op het strand lopen (aan de lijn). De hondenzones?

  • Sint-Idesbald: van de gemeentegrens met De Panne tot ter hoogte van de Pieterlaan (ongeveer 350 meter)
  • Koksijde: tussen het Elisabethplein en Sint-André (G. Scottlaan) (ongeveer 1.170 meter)
  • Oostduinkerke: tussen de Felix Timmermanslaan en de Paardevissersweg (Groenendijk) (ongeveer 1.625 meter).

In de duinen zijn honden welkom langs de meeste wandelpaden, zolang ze aangelijnd zijn. Er zijn wel uitzonderingen, zoals begrazingszones en kwetsbare gebieden. Deze locaties zijn aangeduid.