De Vlaamse Duinencross in Koksijde wordt op donderdag 5 januari de vijfde manche en nieuwkomer op de kalender van de X²O Badkamers Trofee maar uiteraard geen nieuwkomer in het crosslandschap. Niemand minder dan Roger De Vlaeminck won in 1969 de eerste editie. Sven Nys is met zeven zeges recordhouder.

Ook Erik De Vlaeminck, Robert Vermeire, Roland Liboton, Danny De Bie, Radomir Simunek, Erwin Vervecken, Paul Herygers, Rein en Richard Groenendaal, Adrie en Mathieu van der Poel, Mario De Clercq, Sven Nys, Niels Albert, Zdenek Stybar, Wout van Aert en Eli Iserbyt, vorig seizoen winnaar, prijken op de erelijst. Van 1996 tot 1998, in 2003 en van 2006 tot vorig jaar was de Duinencross een wereldbekerwedstrijd.

X2O Trofee Koksijde Vlaamse Duinencross 2023: praktisch

Kijk je al uit naar de Vlaamse Duinencross van 5 januari 2023? De tickets zijn intussen beschikbaar in het toerismekantoor van Koksijde. Exclusief voor inwoners en tweederesidenten met K-pas bedraagt de ticketprijs slechts 8 euro. 

Het regelmatigheidscriterium X2O Badkamers Trofee opende op 1 november met de Koppenbergcross. Begin januari volgt het zwaartepunt met drie crossen op vijf dagen. Eén daarvan is dus onze Duinencross, die vroeger deel uitmaakte van de Wereldbeker. De X2O Badkamers Trofee telt in totaal acht wedstrijden. Onze gemeente is wielergek. Wist je dat er 1.215 deelnemers waren op de Halloween-mountainbiketoertocht?