2024 staat voor de deur. De tijd van de nieuwjaarswensen en de voorspellingen. De redactie wenst jou alvast een jaar vol leesplezier. Zowel Tij-dingen als tij-dingen.be kregen een nieuw hemdje. Geen grote omwentelingen, maar genoeg om dit jaar blinkend in te zetten. Net als de gouden metallics die een modetrend zouden worden, in accessoires en kledingstukken. Dat wordt boeiend. En AI (artificiële intelligentie) zal de hype voorbij zijn en wordt onze persoonlijke assistent.

Tij-dingen: Een nieuw jaar gaat altijd samen met goede voornemens. Ook voor onze gemeente?

Burgemeester Marc Vanden Bussche: "Biedt artificiële intelligentie kansen voor onze gemeente? Ik denk het wel. Het is een ongelooflijke tool. Ik zie het al bij mijn kleinkinderen en ook onze gemeentediensten proeven stilaan van de mogelijkheden: fotobewerking, vacatures. We moeten deskundigheid rond artificiële intelligentie binnentrekken in onze organisatie. Het is een kans die we niet mogen laten passeren. Nieuwe technologieën mogen ons niet afschrikken. Toen de eerste rekenmachines werden gebruikt, gingen we zogezegd niet meer kunnen hoofdrekenen. En ook de eerste computers vormden een bedreiging. We leven in een bijzonder tijdperk en alles gaat razendsnel, maar ik ben blij dat ik het meemaak. Ik ben in de jaren 50 geboren en ik herinner me nog hoe ik samen met mijn ouders een eerste frigo en tv-toestel kocht. Dat was toen heel speciaal."

We moeten deskundigheid rond artificiële intelligentie binnentrekken in onze organisatie. Het is een kans die we niet mogen laten passeren!

Geniet nog van de prachtige eindejaarsperiode en maak tijd voor familie en vrienden.

T-d: Hebt u ook een nieuwjaarsboodschap voor onze inwoners?

Burgemeester: "Het is belangrijk dat we aandacht hebben voor elkaar. Mensen zijn sociale wezens. Durf daarom de stap te zetten om je lid te maken van een vereniging. Er zijn er meer dan 300 in onze gemeente en je vindt ze allemaal op onze website. Of word vrijwilliger bij één van de vele initiatieven: het Sociaal Huis, onze vrijetijdsdiensten en zelfs de scholen (bv. leesmoeders)  zoeken nog helpende handen. Durf de stap zetten. Een sociaal netwerk is belangrijk, op elke leeftijd en zeker voor mensen die geen familie hebben in onze gemeente."

T-d: Onze sterrenwacht bestaat 10 jaar. Een mijlpaal?

Burgemeester: "Het was de eerste sterrenwacht aan de kust, dus dat was al een primeur. Elke maand vindt minstens 1 interessante lezing plaats in het Duinenhuis en je kan ook elke maand langsgaan om te kijken naar de sterren en planeten. Bezieler Emmanuel Fabel ontvangt je met open armen. Bovendien is het uitzicht ook prachtig zonder dat je door de telescoop kijkt."

T-d: Onze gemeente is een voedingsbodem voor sportief talent?

Burgemeester: "Ongetwijfeld. We hebben veel talent in onze gemeente. Dit jaar kroonde Sol Degrieck zich in een week tijd tot Belgisch en wereldkampioen wavewindsurfen bij de jeugd. En zij is hier geboren en getogen. Ik weet nog hoe haar moeder, Sigrid Rondelez, meedeed aan de olympische spelen en ze gaf haar genen duidelijk door. Onze gemeente is een ideale uitvalsbasis voor watersporten met onze 3 surfclubs: KYC, SYCOD en Windekind. Aan iedereen een gelukkig 2024."