Het najaar is het vaste moment voor de jaarlijkse griepprik. Dit jaar is het griepvaccin nog meer aangeraden dan anders. Heel wat mensen zijn gevaccineerd tegen het coronavirus, maar dat vaccin beschermt je niet tegen de griep.

Bovendien is de kans groot dat, door het uitblijven van een grote griepepidemie vorige winter, de ziekte dit jaar wel toeslaat. Griep vermijden is dus zeker de boodschap. In de eerste plaats voor je eigen gezondheid, maar ook om te verhinderen dat er veel mensen met griep in het ziekenhuis terechtkomen.

Voor wie is een griepprik zinvol?

Groep 1: personen met een verhoogd risico op complicaties

  • zwangere vrouwen
  • 65-plussers
  • patiënten (langer dan 6 maanden) met een onderliggende chronische aandoening van de longen (inclusief ernstige astma), het hart (uitgezonderd hypertensie), de lever en de nieren of een metabole aandoening (inclusief diabetes), een BMI hoger dan 35, een neuromusculaire aandoening of een immuniteitsstoornis
  • mensen die verblijven in een instelling of woonzorgcentrum
  • kinderen ouder dan zes maanden die een langdurige aspirinetherapie volgen

Groep 2: iedereen die in de gezondheidssector werkt

Groep 3: als je onder hetzelfde dak woont met iemand uit groep 1 of kinderen jonger dan zes maanden

Iedereen tussen 50 en 65 laat zich ook best vaccineren. Ook al behoor je niet tot de eerste risicogroep. Een inenting met een griepvaccin verkleint de kans dat je griep krijgt én verhoogt de kans dat je sneller geneest.

Wanneer kan je je laten inenten?

De vaccins zijn sinds begin oktober beschikbaar. Je kan daarna naar je arts om je te laten vaccineren. De beste periode voor een griepvaccin? Tussen 15 oktober en 15 december.