Op zoek naar een onvergetelijke indruk? Dan komt een vlucht van 250 lepelaars zeker in de buurt. En op zondag 8 oktober was Koksijde de plek voor deze bijzondere samenscholing.

De reigerachtige vogel, met een vleugelspanwijdte van 115 à 135 cm, valt op door zijn schitterende verschijning. Wat maakt de lepelaar zo speciaal?

Zijn snavel

De naam 'lepelaar' is niet zomaar gekozen. De vogel dankt die aan zijn opvallende lepelvormige snavel. Die dient als gereedschap om voedsel uit het water te zeven, een vaardigheid die hem onderscheidt van andere vogels.

Opmerkelijke comeback

Zeker in de Lage Landen. In Nederland, waar de soort de laatste 50 jaar uit een diep dal klom, leven ongeveer 4.000 paren. Dit succesverhaal heeft geleid tot nieuwe broedlocaties in Engeland, Frankrijk, Duitsland en België, waaronder De Blankaart in Diksmuide. Lepelaars nestelen graag in moerassige gebieden, rietvelden en struik- of boompartijen.

Een vlucht lepelaars is indrukwekkend om te zien - copyright: Koen C. - Aquila Pixels

Echte reizigers

Lepelaars zijn trekvogels. Na het broedseizoen vliegen ze naar hun winterkwartieren aan de West-Afrikaanse kusten. Vaak vormen ze indrukwekkende groepen tijdens hun reis, dat is niet alleen energiebesparend, maar ook veiliger, vooral voor de jonge vogels.

Trekspektakel met Koksijde in de hoofdrol

Dit jaar bleek een uitzonderlijk jaar voor de lepelaar. Op 8 oktober, tijdens wat we een big day noemen, werden in de Schipgatduinen 1.485 exemplaren geteld. Meteen goed voor een top 10-plek van grootste dagaantallen. De vogels die toen in Koksijde werden gespot, kwamen voornamelijk uit Nederland. De grootste groep telde 250 vogels

 

Lepelaars maken gebruik van thermiek om op te stijgen, zoals zweefvliegtuigen.

Een schouwspel in de lucht

Tijdens deze massale trektocht vliegen groepen lepelaars in V-formaties over, vergelijkbaar met wielrenners die waaiers vormen om energie te besparen. Opmerkelijk genoeg maken ze ook gebruik van thermiek, zoals zweefvliegtuigen. Ze stijgen bijna zonder moeite op en leggen zo enorme afstanden af.

Los van cijfers en statistieken was het vooral een buitengewone ervaring om de vogeltrek te zien. Twee keer per jaar steken miljoenen vogels over boven onze hoofden, op weg van broedgebieden naar winterverblijven en over enorme afstanden. Op deze dag passeerden ook andere soorten de revue, maar de lepelaar stal absoluut de show.